Miejsca nieodkryte Lubelskie

Browar Perła wczoraj i dziś

#urlopwkraju
18 marca 2021

O piwie Perła Chmielowa prawdopodobnie słyszał jeśli nie każdy, to przynajmniej większość z sympatyków tego alkoholu – sztandarowy produkt Perła – Browary Lubelskie S.A. Jednak lubelski browar dzisiaj to nie tylko działalność produkcyjna. Warto go odwiedzić osobiście, aby poznać jego mniej oczywistą i znaną stronę.

Początki Perła – Browary Lubelskie S.A. sięgają 1846 roku. Wtedy to w dawnych zabudowaniach klasztornych przy ulicy Bernardyńskiej 15 w Lublinie Karol Rudolf Vetter uruchomił (po przystosowaniu) browar, który praktycznie przez cały czas od tego momentu warzy piwo. Przedsiębiorstwo, w ramach którego działały także destylarnia wódek, fabryka lemoniad i wód gazowanych, a od 1892 roku słodowania, bardzo szybko stało się jednym z największych zakładów przemysłowych na Lubelszczyźnie. Prężny rozwój możliwy był między innymi dzięki zastosowaniu nowej, jak na ówczesne czasy, technologii fermentacji dolnej. Browar K.R. Vetter był pierwszym w województwie lubelskim, który warzył piwo bawarskie.

Okres II wojny światowej przerwał złoty okres funkcjonowanie przedsiębiorstwa, które przeszło pod komisaryczny zarząd okupanta. Pomimo to działało ono nadal, z krótką przerwą w 1944 roku, kiedy to zabrakło surowców potrzebnych do warzenia piwa. W 1948 roku Browar K.R.Vettera został upaństwowiony i razem z Browarem Jeleń zlokalizowanym przy ulicy Kunickiego 106 w Lublinie wszedł w skład Lubelskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych. Od 1993 roku przedsiębiorstwo posiada status spółki akcyjnej, a w 2004 roku nastąpiła zmiana jego nazwy na Perła – Browary Lubelskie S.A., pod którą funkcjonuje do dnia dzisiejszego.

Na początku XXI wieku podjęto decyzję o skupieniu procesu warzenia w jednym miejscu – w browarze zlokalizowanym przy ulicy Kunickiego 106. W zabytkowych budynkach Browaru K.R.Vetter przy ulicy Bernardyńskiej 15 pozostawiono siedzibę zarządu Perła – Browary Lubelskie S.A. oraz rozpoczęto realizację działań mających na celu ich rewitalizację i stworzenie miejsca przyjaznego mieszkańcom miasta i turystom.

Dzisiaj, będąc w pobliżu lubelskiego browaru, warto odwiedzić – zlokalizowany w jego sercu – firmowy lokal Perłową Pijalnię Piwa. Jest to miejsce, które charakteryzuje się szeroką ofertą piw, także tych warzonych wyłącznie na jego potrzeby, znakomitą kuchnią w stylu slow food, w której smaki dań są inspirowane i łączone z piwem oraz ciekawym wnętrzem, w którym uwagę przykuwa ponad 30-metrowy bar i lustrzany sufit. Perłowa dba o każdy szczegół tworzonych potraw, a do ich przygotowania wykorzystuje lokalne produkty. Jej starania docenił Żółty Przewodnik Gault&Millau, w którym pojawia się od 2016 roku oraz organizacja Slow Food Polska. W sezonie wiosenno-letnim przy Pijalni działa klimatyczny ogródek zwany Podwórkiem.

Na potrzeby organizacji kameralnych spotkań i wyjątkowych uroczystości do 24 osób Perłowa dysponuje dodatkową kameralną przestrzenią nazywaną Salą Lubelską. Dawniej był to refektarz klasztorny, za czasów Vetterów pomieszczenie, gdzie przyjmowano gości i eksponowano cenne obrazy, w okresie okupacji stanowiła jedną z sal działającej wówczas w tym miejscu restauracji, a po II wojnie światowej przez długi okres czasu mieściło się w niej archiwum zakładowe. Dzisiaj bogate zaplecze multimedialne, duże możliwości adaptacyjne, a przy tym oryginalne wnętrze z odrestaurowanymi malowidłami przedstawiającymi znane budynki z terenu województwa lubelskiego m.in. Bramę Krakowską w Lublinie, Świątynię Sybilli w Puławach czy Ratusz w Zamościu, sprawiają, że miejsce to w niebanalny sposób łączy w sobie nowoczesność wyposażenia i dziedzictwo historyczne zachowane w odnowionych lub zrekonstruowanych elementach architektonicznych.

Każdy, kto chciałby poznać bogatą historię i tradycje lubelskiego browaru, powinien odwiedzić Podziemia Browaru Perła. Nie jest to muzeum w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ale niezwykła trasa zwiedzania, która prowadzi przez 20 pomieszczeń zlokalizowanych na dwóch poziomach. Wąskie, niskie korytarze z kolebkowymi sklepieniami przypominają o czasach, kiedy przemieszczali się nimi mnisi z zakonu reformatów. Z kolei surowy, industrialny charakter tego miejsca, urządzenia pokryte patyną czasu przywołują na myśl lata 1846-2001, kiedy to warzono tutaj piwo. Podczas tego nietuzinkowego spaceru poza historią browaru, można poznać składniki i dowiedzieć się, jak wygląda proces warzenia piwa. Można odkryć wiele z sekretów marki Perła oraz wziąć udział w degustacji, która ma miejsce w wyjątkowej sali – dawnej leżakowni browaru.

Sezon wiosenno-letni to czas, kiedy na terenach zielonych Browaru Perła ma miejsce szereg imprez plenerowych i kulturalnych m.in. Lubelskie Dni Kultury Studenckiej, Lubelski Festiwal Kultury Piwnej, Noc w Browarze, Festiwal Ogrodów i Przestrzeni Publicznej „In Garden”. Co roku, od czerwca do sierpnia, od środy do niedzieli na dziedzińcu Browaru odbywają się także plenerowe projekcje filmowe w ramach projektu Kino Perła. Wszystkie seanse rozpoczynają się po zachodzie słońca (około godziny 21.00), a wstęp na nie jest bezpłatny. Wyselekcjonowane filmy, klimatyczne miejsce, bar kinowy przyciągają w letnie wieczory bardzo dużo chętnych: pasjonatów kina oraz tych, którzy chcą po prostu spędzić miło czas, także w gronie znajomych.

Letnie popołudnia i wieczory dają okazję, aby odpocząć w sezonowym klubie plenerowym Radość. Pośród postindustrialnej przestrzeni, przełamanej dziką roślinnością z charakterystycznym oczkiem wodnym można skorzystać z oferty dań kuchni ulicznej i napoi zarówno dla dużych, jak i małych. Klimatyczne oświetlenie sprawia, że panuje tutaj miejska, swobodna, ale także magiczna atmosfera. Lokal ma różnorodną ofertę programową m.in. starannie wyselekcjonowana muzyka, spotkania i warsztaty tematyczne, dzięki czemu każdy może znaleźć w nim coś dla siebie.  

Na terenie Browaru działają także APARTAMENTY Browar Perła. W ich ramach funkcjonuje 7 komfortowych apartamentów o zróżnicowanej powierzchni, przeznaczonych dla od 2 do 6 osób. Ich wnętrza zaskakują organizacją przestrzeni i zastosowaniem nowoczesnych, niekiedy też nieoczywistych rozwiązań. Znakomite położenie – 10 minut pieszo od lubelskiego Starego Miasta, 15 minut pieszo od dworca kolejowego i autobusowego, bezprzewodowy internet Wi-Fi, bezpłatny parking i dodatkowe usługi concierge to tylko część z atutów zlokalizowanych w zabytkowych budynkach Browaru Perła Apartamentów. Bliskość Podziemi Browaru Perła, Perłowej Pijalni Piwa czy sezonowo działających Kina Perła oraz lokalu Radość sprawia, że przy Bernardyńskiej 15 można spędzić dzisiaj praktycznie cały dzień (i noc).

Rozwój browaru po II wojnie światowej sprawił, że zabytkowe zabudowania Zakładów Przemysłowych K.R. Vetter częściowo przebudowano lub odbudowano. Do dzisiaj zachowały się jednak elementy dawnej architektury przemysłowej czy nawet klasztornej. Sam spacer w ich poszukiwaniu należy do urokliwych i inspirujących. Dawna absyda reformackiego kościoła, rampa załadunkowa czy też charakterystyczny dla tego miejsca budynek warzelni powstałej na przełomie XIX i XX wieku to tylko niektóre z jego atrakcji. Warto też to miejsce odwiedzić nocą – ze względu na klimatyczne oświetlenie oraz intrygującą i zmienianą dwa razy do roku instalację świetlną, która należy do jednych z chętniej fotografowanych obiektów zarówno przez mieszkańców Lublina, jak i turystów.

Browar Perła przy ulicy Bernardyńskiej 15 to miejsce, w którym czuć przywiązanie do własnych korzeni, miłość do piwa, ale i przestrzeń pełna wydarzeń i atrakcji. Postindustrialny klimat, klimatyczna atmosfera, nowoczesne funkcje połączone z dawną architekturą: tajemnicza trasa zwiedzania, wyjątkowy lokal firmowy, komfortowe apartamenty, wieczorne letnie seanse filmowe i plenerowy lokal czynią to miejsce jedną z „pereł” Lublina, którą warto lepiej poznać, a przede wszystkim odwiedzić.